Salons

Van impasse naar doorbraak in de Nederlandse politiek, CHE-salon

De Nederlandse politiek loopt volledig vast. Is een doorbraak mogelijk? Met: organisatieontwikkelaar Paul Zuiker en diplomaat Erika Koehler

De Nederlandse politiek is volledig aan het vastlopen. Waar kunnen we het doorbraakpotentieel vinden om uit de polarisatie en de dreigende impasse te komen? Wat heeft Spiral Dynamics hier te bieden? Deze vragen worden besproken op de volgende CHE-salon met onze gasten: Paul Zuiker en Erika Koehler. Zij leggen uit waarom het vertrouwde Links-Rechts denken niet meer werkt als verklaringsmodel voor wat er aan de hand is in ons land en dat het zelfs een averechts effect heeft. We hebben een nieuwe benadering nodig om beter te doorgronden wat er werkelijk gaande is en wat dan andere handelingsperspectieven kunnen zijn.

Bij de Nederlandse verkiezingen afgelopen november heeft ongeveer de helft van de bevolking een proteststem uitgebracht en komen we steeds meer terecht in polarisatie, in ‘wij tegen zij’. Dit fenomeen is niet typisch Nederlands maar duikt overal in de westerse wereld op. Wat staat ons komend jaar te wachten waarin de helft van de wereldbevolking naar de stembus gaat?

Het spreken in termen van ‘links’ versus ‘rechts’ vergroot de verwarring en – erger nog – de kloof tussen bevolkingsgroepen. Door vanuit het Spiral Dynamics waardenperspectief naar de Nederlandse situatie te kijken, leggen we de onderliggende mechanismen bloot. We maken duidelijk waar deze situatie een symptoom van is en hoe die kon ontstaan. We lichten toe waar dit toe kan leiden en wat de remedie is.

Paul Zuiker is co-auteur van het boek Nederland op doorbreken, dat onze Nederlandse geschiedenis belicht vanuit een waardengericht perspectief. Paul ondersteunt organisaties in hun ontwikkeling, begeleidt management teams en coacht professionals en managers. Hij is mede oprichter van ValueMatch dat Spiral Dynamics instrumenten ontwikkelt die inmiddels in meer dan 30 landen worden toegepast.

Erika Koehler is nu ruim 25 jaar diplomaat voor Nederland. Momenteel is zij strateeg bij de directie Europa in Den Haag en heeft zo veel te maken met de politiek en denktanks als Clingendael en HCSS. Zij heeft heel verschillende functies gehad en op ambassades gewerkt, zoals in Washington DC. Ze is tevens Spiral Dynamics coach en mediator vanuit haar belangstelling voor de drijfveren van mensen.

Deze Nederlandstalige salon zal online via ZOOM plaats vinden en duurt ong. 2,5 uur. Het programma bestaat uit twee blokken: 1. De presentatie van Paul en Erika gevolgd door een Q&A en 2. Verwerking en verdieping via kleine groepen en een verkennend gesprek. We vragen een kleine bijdrage (tussen de 5 en 25 euro) om deel te nemen aan de salon (dit om een aantal organisatieonkosten te dekken).

Enige voorkennis van Spiral Dynamics wordt aanbevolen. Als het helemaal nieuw voor je is, neem dan even een kijkje op www.spiraldynamicsintegral.nl of https://www.valuematch.net/nl/spiral-dynamics.

Ander interessant materiaal: Je kunt al vast het volgende artikel lezen van de inleiders dat is gepubliceerd in Vrij Nederland: https://www.vn.nl/links-rechts-denken-werkt-niet-meer/?utm_source=doorstuurmail&utm_medium=email&token=M1ZIL3crRDRjRno3NlVnQUZ2bVVvcnN4THJNenQ1UnBvV0xZM3p5SlNWMD0&utm_campaign=share. Of hun artikel Voorbij de polarisatie : Voorbij de polarisatie – Center for Human Emergence. Of het artikel van Otto Scharmer: 2023 in eight points: medidating on our planetary moment (https://ottoscharmer.com/.

We willen ook heel graag met een aantal mensen doorpraten over wat in deze salon naar voren gaat komen en of we iets kunnen ondernemen vanuit deze inzichten. Je kunt je daarvoor nu al aanmelden via info@humanemergence.nl

We hopen je te ontmoeten op deze salon!!

Auke van Nimwegen, Hans Ruijs en Leida Schuringa

CHE-NL www.humanemergence.nl

AANMELDEN
Je bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze CHE-Salon op 8 april a.s. Je kunt je aanmelden door op de rode EventBrite link te klikken. Je ontvangt dan een bevestiging van je aanmelding. Uiterlijk zondagmiddag 7 april wordt de zoom-link naar je gemaild.

Op onze website www.humanemergence.nl vind je meer informatie over het CHE en kun je je ook aanmelden voor de mailinglist als je daar nog niet op staat.

Meer salons

Kalender