Salons

Salon: Wat vraagt dekolonisatie van ons?

Details
Date:

november 24

Time:

07:15 pm - 09:15 pm

Click to Register: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-salon-wat-vraagt-dekolonisatie-van-ons-207976662797
Organizer

CHE NL

Website: https://www.eventbrite.nl/o/che-nl-9990712848
Een onderzoekend gesprek over dekolonisatie begeleid door Patrick van der Hofstad en Josephine van den Bogaard, vanuit de CHE Constellatie

Tijdens deze salon zullen Patrick en Josephine het thema inleiden en ook kort iets vertellen over hun persoonlijke ervaring en ontwikkeling in de afgelopen twee jaar. Vervolgens nemen ze jullie mee in een ontdekkend gesprek aan de hand van de vraag Wat is jouw relatie tot (de)kolonisatie? In dit gesprek zullen zij dezelfde werkwijze toepassen die zij in de constellatie hebben gebruikt.

Achtergrond

Deze constellatie is ontstaan vanuit een aantal salons dat sinds het najaar van 2017 is georganiseerd rondom de Zwarte Pieten discussie, het thema Wit is ook een kleur en het koloniale verleden van Nederland Voortlevende Geschiedenis. Aanvankelijk bestond de constellatie uit drie mensen – met wortels in Nederland, Amerika, Afrika en Indonesië,- die verschillende vervolgbijeenkomsten op deze salons organiseerden rondom het thema (de)kolonisatie. Begin 2020 is hieruit een groep van zeven ontstaan, die zich committeerde aan een verdiepend onderzoek gedurende een jaar. Dat jaar is inmiddels ruim anderhalf jaar geworden. In die tijd verdiepten wij ons vanuit ieders eigen ervaring in het koloniale verleden van Nederland en hoe dat doorwerkt in de huidige samenleving en specifiek ook in onze eigen levens. Daarbij deelden wij vele verschillende bronnen met elkaar, zoals boeken, artikelen, tv-programma’s, documentaires, enzovoort.

Ondertussen gebeurde er ook heel veel in de wereld om ons heen: de coronacrisis, de dood van George Floyd en alle reacties die daarop volgden zoals de opleving van de Black Lives Matter beweging, de Slavernijtentoonstelling in het Rijksmuseum, publicatie van het boek Wit is nu aan zet, van Lida van den Broek, enzovoort. Al die ontwikkelingen hadden impact op ons onderzoek. Door dit intensieve onderzoek, waarbij we -samen- zowel dieper naar binnen gingen als verder naar buiten (de verborgen geschiedenis, de actuele ontwikkelingen), leerden wij onszelf, elkaar en het thema steeds beter kennen.

Wat vraagt dekolonisatie van ons?

In dit proces van samen onderzoeken, kwamen wij tot de ontdekking dat het ongecensureerd delen van onze ervaring en het diep luisteren naar elkaar een belangrijke werkwijze is om te dekoloniseren. In dat diepe luisteren naar elkaar ontstaat er namelijk ook ruimte voor nieuwe ontdekkingen. Degene die spreekt, vertelt niet alleen wat zij al weet, -de gestolde verhalen die wij onszelf en elkaar voortdurend vertellen- maar deelt spontaan haar ervaring vanuit de levende realiteit die zij (en ieder van ons) op dat moment is. Wij merkten, dat we hiermee niet alleen bruggen bouwen naar elkaar en naar de wereld, maar ook naar binnen, naar aspecten van onszelf die soms niet eerder zichtbaar waren.

Ook deze salon zal online plaats vinden via zoom.

Hartelijke groeten, namens de Constellatie Dekolonisatie

AANMELDEN

Je bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de dekolonisatie salon. Je kunt je aanmelden door op de groene EventBrite link te klikken. Je ontvangt dan een bevestiging van je aanmelding. Woensdagmiddag 24 november wordt de zoom-link naar je gemaild.

Op de CHE website vind je meer informatie over de constellaties van het CHE en kun je je ook aanmelden voor de mailinglist als je daar nog niet op staat.

Volgende salon Op 8 december zal Josine van der Brug (kan-wel-jurist en oprichter van o.a. de Dataverbinders en de We4U-app) haar ervaring delen met persoonlijke ontwikkeling als integraal leider.

Meer salons

Kalender