Salons

CHE salon 23 maart Wit Privilege

Details
Date:

maart 23

Time:

07:15 pm - 09:15 pm

Click to Register: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-che-salon-23-maart-wit-privilege-291719850927
Organizer

CHE NL

Website: https://www.eventbrite.nl/o/che-nl-9990712848
Een onderzoekend gesprek begeleid door Patrick en Josephine: Waarom past de kleur van pleisters zo mooi bij een lichte huid?

Graag nodigen we je uit voor een onderzoekend gesprek over het thema Wit Privilege, in de volgende CHE salon op 23 maart. Heb je je bijvoorbeeld wel eens afgevraagd waarom de kleur van pleisters zo mooi past bij een lichte huid? Dit gesprek wordt begeleid door Patrick van der Hofstad en Josephine van den Bogaard, vanuit de Constellatie Dekolonisatie van het CHE.

De laatste jaren zien we een toenemende belangstelling voor het koloniale verleden van Nederland. En ook -niet toevallig- voor racisme en de ongelijke positie van witte en zwarte mensen in onze samenleving. Het boek Revolusi van David van Reybrouck (2020), de tentoonstellingen Slavernij (2021) en Revolusi! (2022) in het Rijksmuseum, de opleving van de Black Lives Matter beweging in 2020 na de moord op George Floyd, het boek Wit is nu aan zet (door Lida van den Broek) zijn slechts enkele voorbeelden van de grote hoeveelheid publicaties en documentaires die de afgelopen jaren het licht zagen.

Goed dat er -eindelijk- meer interesse is voor het onder ogen zien van de schaduwkanten van ons koloniale verleden. Een aspect hiervan, dat nog niet zoveel aandacht krijgt in de media, is het onder ogen zien van hoe dat verleden nog steeds doorwerkt in onze huidige samenleving en ook in onze eigen mindset, onze eigen (vaak onbewuste) normen en waarden.

In de Constellatie Dekolonisatie houden we ons sinds 2018 bezig met het onderzoeken hiervan. We kijken daarbij ook naar de manieren waarop dat verleden doorwerkt in onze eigen levens. Eén van die meer (voor witte mensen) verborgen manieren is Wit Privilege. De verhitte discussies rondom het recent verschenen boek van Joris Luyendijk, maar ook de enorme weerstand tegen het proefschrift White Innocense van Goria Wekker (2016) laten onder andere zien, hoe moeilijk het is voor witte mensen om dat privilege echt onder ogen te zien. Er is moed voor nodig en echte interesse om te willen weten hoe dat privilege zich in ons eigen leven manifesteert, ook al zijn we op andere terreinen misschien achtergesteld.

In de Constellatie ontdekten wij dat het ongecensureerd delen van onze ervaring en diep luisteren naar elkaar een belangrijke werkwijze is om ons meer bewust te worden van diepere lagen en patronen in onszelf en om te dekoloniseren. In dat diepe luisteren naar elkaar ontstaat er namelijk ruimte voor nieuwe ontdekkingen. Degene die spreekt, vertelt niet alleen wat zij al weet, -de gestolde verhalen die wij onszelf en elkaar voortdurend vertellen- maar deelt spontaan haar ervaring vanuit de levende realiteit die zij (en ieder van ons) op dat moment is. We zullen deze werkwijze ook toepassen in de salon om het thema Wit Privilege samen verder te onderzoeken

Patrick en Josephine zullen het thema inleiden aan de hand van hun persoonlijke ervaring. En vervolgens nemen ze jullie mee in een ontdekkend gesprek.

De salon zal online plaatsvinden via zoom.

AANMELDEN

Je bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze CHE-Salon op 23 maart. Je kunt je aanmelden door op de groene EventBrite link te klikken. Je ontvangt dan een bevestiging van je aanmelding alsmede wat huiswerk (een invullijst over Wit Privilege). Uiterlijk woensdagmiddag 23 maart wordt de zoomlink naar je gemaild.

Op onze website vind je meer informatie over het CHE en kun je je ook aanmelden voor de mailinglist als je daar nog niet op staat.

Programma in 2022

• Eens per maand zal een salon over Integraal leiderschap plaats vinden. De volgende data zijn 13 april, 11 mei en 15 juni. Mocht je een suggestie hebben voor een gast, stuur dan een mailtje naar info@humanemergence.nl.

• Op de tussenliggende woensdagen is er ruimte voor andere salons zoals die o.a. georganiseerd worden door de Constellatie Dekolonisatie.

Van iedere salon wordt een opname gemaakt die wordt uitgewerkt naar een verslag, een kort artikel, een infographic of een podcast. Die kun je dan weer terug vinden op de website.

 

Meer salons

Kalender