Salons

Het klimaat en wij: CHE salon 9 februari

Details
Date:

februari 9

Time:

07:15 pm - 09:15 pm

Click to Register: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-het-klimaat-en-wij-che-salon-9-februari-259482287507
Organizer

CHE NL

Website: https://www.eventbrite.nl/o/che-nl-9990712848
Onze gast Eva Rovers neemt ons mee in haar leiderschapsontwikkeling op het snijvlak van klimaat, milieu en democratie

Graag nodigen wij je uit voor de volgende CHE salon in de serie over Integraal Leiderschap met onze gast Eva Rovers (auteur en actief op het snijvlak van klimaat, milieu en democratie). Ieder van ons heeft te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Door de recente versnelde afbrokkeling van een enorme gletsjer in Antarctica zal hier bij ons de zeespiegel extra stijgen en moeten nu al weer de plannen voor dijkverzwaring aangepast worden. De sterke aanslag op onze ecologische leefomgeving leidt tot een ongelooflijk verlies aan biodiversiteit (60% van het aantal gewervelde dieren is in de afgelopen 50 jaar verdwenen) en bedreigt onze voedselvoorziening (zonder insecten geen bevruchting). Om maar een paar dingen te noemen.

Hoe kunnen we omgaan met onze ongerustheid, angst en zorgen over de toekomst van de mensheid? Kunnen we nog invloed uitoefenen? Op welke manier kunnen we leiderschap nemen? Eva Rovers zal ons meenemen in haar eigen ontwikkelingsweg en haar ‘drive’ om zich volledig in te zetten voor meer zeggenschap van burgers over klimaat- en milieubeleid.

Eva is schrijver en cultuurhistoricus. Ze schreef o.a. biografieën van Helene Kröller-Müller en Boudewijn Büch (zie www.evarovers.nl ). De laatste jaren schrijft zij hoofdzakelijk over manieren waarop gewone mensen uitzonderlijke maatschappelijke veranderingen kunnen bewerkstelligen. Zij ziet hiervoor een belangrijke rol weggelegd voor burgerberaden (ook wel burgerpanels of citizens’ assemblies genoemd) en richtte daarom met anderen Bureau Burgerberaad op. Samen met Pakhuis de Zwijger zette zij een internationaal kennisproject op rond klimaat-burgerberaden en ontwikkelde een site met de belangrijkste lessen. Ook was zij als adviseur betrokken bij het Amsterdams mini-burgerberaad over de klimaatdoelen van de stad.

Haar leiderschap op dit terrein wordt steeds zichtbaarder en ze wil graag alles dat kan bijdragen aan het realiseren van klimaat-burgerberaden, met aandacht honoreren. Maar dat leidt ook tot een spanning. Een belangrijke vraag waar zij nu tegenaan loopt is: hoe kan ik een balans bewaren tussen enerzijds verzoeken en mogelijkheden van buitenaf (bijvoorbeeld aanvragen voor inleidingen, ideeën voor samenwerking met allerlei partners, schrijfopdrachten die een breed publiek kunnen informeren over het onderwerp), en anderzijds voldoende tijd en ruimte voor mezelf en het boek dat ik zélf wil schrijven over dit onderwerp. Dit spanningsveld zullen velen van ons herkennen en hoe hiermee om te gaan wordt dan ook de inzet van het gezamenlijke gesprek.

Ook deze salon zal online plaats vinden.

Programma in 2022

• Eens per maand zal een salon over Integraal leiderschap plaats vinden. Op 9 maart is Floor de Ruiter onze gast. Thema: Integraal leiderschap in het landelijk gebied. Hoe kom je van Blauw/Oranje naar Groen/Geel? De data daarna zijn 13 april, 11 mei en 15 juni. Mocht je een suggestie hebben voor een gast, stuur dan een mailtje naar info@humanemergence.nl.

• Op de tussenliggende woensdagen is er ruimte voor andere salons zoals die o.a. georganiseerd zullen gaan worden door de constellatie dekolonisatie. De eerste zal plaats vinden op 23 maart.

Van iedere salon wordt een opname gemaakt die wordt uitgewerkt naar een verslag, een kort artikel, een infographic of een podcast. Die kun je dan weer terug vinden op de website.

AANMELDEN

Je bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze CHE-Salon op 9 februari. Je kunt je aanmelden door op de groene EventBrite link te klikken. Je ontvangt dan een bevestiging van je aanmelding. Uiterlijk woensdagmiddag 9 februari wordt de zoom-link naar je gemaild.

Op onze website www.humanemergence.nl vind je meer informatie over het CHE en kun je je ook aanmelden voor de mailinglist als je daar nog niet op staat.

Meer salons

Kalender