Holacracy®

Holacracy® is een nieuw besturingssysteem voor organisaties. Waar in de meeste organisaties autoriteit toegeschreven is aan een kleine top, verdeelt Holacracy® die over alle medewerkers. Iedereen is bevoegd veranderingen voor te stellen in speciaal daarvoor ontworpen bijeenkomsten, zonder de (traditionele) toestemming van managers. Holacracy® definieert rollen in plaats van functies en bevordert zo ondernemerschap, flexibiliteit en helderheid. Ieders aandacht is gericht op de purpose, en op de mogelijke verschillen (gaps) tussen de huidige situatie en de gestelde doelen. Spanningen (tensions) en problemen worden gezien als brandstof voor de ontwikkeling van de organisatie.

Binnen de CHE-organisatie is veel ervaring opgedaan met werken volgens dit systeem. Op dit moment werken we met een lichte vorm van holacracy. Meer informatie en ondersteuning bij de in voering van holacrcay binnen uw organisatie kunt u krijgen via onze samenwerkingspartner Synnervate.

Blog: Holacracy bekeken vanuit yin (Lisette Schuitemaker)
Wat een goed idee was dat, om het boek ‘Holacracy’ van Brian Robertson, de bedenker van het gelijknamige management systeem voor een snel veranderende wereld, te lezen met de ogen van yin. In eerste instantie lijkt dit bestuurssysteem dat het CHE in 2009 al installeerde en wat door onze samenwerkingspartner Synnervate (www.synnervate.nl) verder in de wereld wordt gebracht, met z’n strenge rolverdeling en vergaderregels nogal yang oftewel gericht op actie in de buitenwereld. Lees meer.

Overige bronnen