Opschonen van jouw oude patronen en valkuilen

Wanneer je vastloopt (screw-up), is dat een duidelijk teken dat het tijd is om op te ruimen. Binnen en buiten. Opschonen blijft een noodzakelijke bezigheid om helder en open te worden en te blijven. Voortdurend alert zijn op je eigen valkuilen en oude patronen; weten wat je triggers zijn en hoe je er vandaan kunt blijven.

Op het moment dat je je ‘triggers’ tegenkomt en in ‘oud gedrag’ terecht komt, is er werk aan de winkel. Wanneer je tot rust gekomen bent, kun je gaan terugkijken: wat gebeurde er precies, wat raakte mij, is er een relatie met wat mij vroeger overkomen is of is aangedaan? Onderzoek naar je verleden is vaak nodig om open, ontvankelijk en onbevooroordeeld te worden. Pas als je inzicht hebt gekregen in je innerlijke drijfredenen en motieven, kun je stoppen met niet-productief gedrag. En van sommige dingen raak je nooit af…. Het onderzoek kun je alleen doen, maar het is slimmer om dat samen met anderen te doen. Zij kunnen je een spiegel voorhouden. Zij kunnen de blinde vlek zien die je zelf niet kunt zien. Als je veel negatieve ervaringen hebt gehad, is therapie of schaduwwerk aan te bevelen, zeker als die ervaringen hebben plaats gevonden in de pre-verbale periode.

Als ik blijf kijken zoals ik altijd heb gekeken
blijf ik denken zoals ik altijd dacht.
Als ik blijf denken wat ik altijd dacht
blijf ik geloven wat ik altijd heb geloofd.
Als ik blijf geloven wat ik altijd heb geloofd
blijf ik doen wat ik altijd heb gedaan.
Als ik blijf doen wat ik heb gedaan
blijft mij overkomen wat mij altijd overkwam.

Maar als ik mijn ogen sluit
en goed kijk naar binnen,
dan kom ik deze cirkel uit.
En kan ik elk moment opnieuw beginnen.

Rumi

Schaduwwerk kan gaan over individuele trauma’s of over de doorwerking van familiekarma, maar ook over collectieve schaduwen die je met de paplepel krijgt ingegeven. Lees hierover ook de drie artikelen over schaduwwerk. Binnen de Constellatie Dekolonisatie zijn we daar ook volop mee bezig.

Wake up

ontwikkelen van je spirituele besef

Lees verder

Grow up

opgroeien via de verschillende ontwikkelstadia
Lees verder

Clean up

opschonen van je oude patronen en valkuilen

Lees verder

Show up

je inzetten voor en manifesteren in de wereld
Lees verder