Salon: ‘Ongewenste kinderloosheid, een onzichtbaar verlies’


Ongewenste kinderloosheid,

een onzichtbaar verlies

o.l.v. Odile van Eck

Maandag 21 mei van 19.00 – 21.30 uur

Centrum Venwoude, Vuurse Steeg 1, Lage Vuursche


Ongewenste kinderloosheid, een onzichtbaar verlies

Op deze avond worden uitdrukkelijk ook familieleden, vrienden en collega’s van kinderloze mensen uitgenodigd.

Eén op de zes stellen krijgt te maken met vruchtbaarheidsproblemen. Van hen blijft tien procent kinderloos. Vele alleenstaanden leven met een onvervulde kinderwens. Hieruit kun je concluderen datiedereen dan ook direct of indirect te maken heeft met ongewenste kinderloosheid.

Kinderloosheid brengt een complex rouwproces met zich mee; wat men verliest is onzichtbaar maar heeft enorme impact op het leven. Niemand wordt kinderloos op een onbewoond eiland; te midden van vruchtbare en zich voortplantende generatiegenoten spelen gevoelens van eenzaamheid, er niet meer bij horen, de boot missen een grote rol. Vanuit de kant van de omgeving spelen onwetendheid en onhandigheid vaak een rol bij het omgaan met hun kinderloze naasten.

In haar benadering benadrukt ze het systemische aspect van dit verlies. Net zoals de komst van (klein)kinderen het hele systeem in beweging zet zo brengt ook de komst van vruchtbaarheidsproblemen en kinderloosheid een indringende dynamiek. Omdat deze vaak niet wordt (h)erkend raakt dit aspect van het leven niet geïntegreerd wat veel extra en onnodig lijden tot gevolg heeft.

Meer informatie leidt tot meer kennis en bewustzijn; het geeft ons allen de kans deze lege plek in het leven op te nemen in de familie- en vriendenverbanden. En dit is hard nodig!

Na een doorleefde inleiding over dit onderwerp, volgt een uitwisseling en een gezamenlijk onderzoek naar hoe dit thema beter geïntegreerd kan worden in de samenleving.

Odile van Eck (1957) is zelf ongewenst kinderloos. Door de pijn van haar kinderloosheid is zij op een spirituele zoektocht terecht gekomen. Sinds 1994 begeleidt zij mensen in het integreren van hun kinderloosheid. Zij geeft regelmatig lezingen en betrekt waar mogelijk de sociale omgeving. Zij schreef drie boeken; haar laatste boek ‘Een onzichtbaar verlies’ verscheen in 2010.

Graag nodigen we je uit voor deze salon op maandag 21 mei 2012. De salon begint om 19.00 en duurt tot 21.30 uur.

 

Samen eten

Het is mogelijk om gezellig en inspirerend, voorafgaand aan de salon samen te eten. Wij eten een vegetarische maaltijd tussen 18.00 en 18.30 uur. De kosten bedragen € 12,50 p.p. (contant en graag gepast daar aan de CHE Salonhost te voldoen) en het wordt op prijs gesteld wanneer we even helpen opruimen. Voor een goede planning van de keuken en de inkopen geven we het aantal eters op vrijdagochtend door. Dus geef je tijdig (uiterlijk donderdag 17 mei 2012) op via salons@humanemergence.nl.

Mocht je onverwacht toch niet kunnen komen, stuur dan een sms naar Diana de Groot 06-43825794.

 

Bijdrage

We bieden deze salons aan vanuit de “ purpose en principles” van het CHE en om dat in de toekomst blijvend mogelijk te kunnen maken vragen we van jullie een financiële bijdrage, het richtbedrag is daarbij €5.

 

Voorlopig programma komende salons

  • Maandag 4 juni: Jannet Ossebaard en Peter Merry – Graancirkels
  • Maandag 18 juni: Lenne Gieles – Essentie coaching.

 

En ook mogelijk, word donateur!

Door vrijwilligers voor vrijwilligers georganiseerd. En het CHE heeft kosten. Van de Kamer van Koophandel en de website tot en met het willen vergoeden van de tijd die gaat in het maken van verbindingen tussen partijen die samenwerkingen aangaan waar ze niet van hadden kunnen dromen. Om dat allemaal mogelijk te blijven maken nodigen we je uit om donateur te worden van het CHE.

Met een automatische overschrijving van tenminste € 20 per maand maak je ons werk mede mogelijk. Het Center for Human Emergence NL is erkend als goed doel, waardoor je giften aftrekbaar zijn voor de belastingen. Je kunt je als donateur aanmelden door een email te sturen aan diana@humanemergence.nl  en/of direct een eenmalige donatie of maandbedrag over te maken op rekeningnummer 21.24.79.172 t.n.v. Stichting Center for Human Emergence te Den Haag. Meer informatie vind je hier. Overigens zijn losse bijdragen ook zeer welkom.

Met hartelijke groet,

Odile van Eck, Marinet Ritz en Diana de Groot