Kinderkeus in evolutionair perspectief

CHE Salon maandag 13 mei

19.00 – 21.30 uur op Venwoude, Vuursche Steeg 1, De Lage Vuursche

De kinderkeus in evolutionair perspectief

met Lisette Schuitemaker

Wel of niet voor kinderen gaan lijkt een hoogstpersoonlijke keuze. Maar wat zien we wanneer we deze onherroepelijke beslissing – die we soms zelf nemen en die soms voor ons wordt genomen – via Spiral Dynamics vanuit het evolutionaire perspectief bekijken? In hoeverre bepaalt het waardensysteem waar we in leven, hoe wij zelf en als maatschappij aankijken tegen het al dan niet hebben van kinderen?

 

Voor haar nieuwste boek Gelukkig zonder Kinderen deed Lisette Schuitemaker een wereldwijd onderzoek online en sprak ze met meer dan 70 mensen van 29-92 in zestien landen. Op deze salon wil ze de vraag in het midden leggen in hoeverre we wereldwijd ‘vrij’ zijn in onze keus om ons leven met of zonder kinderen vorm te geven. We zijn ons misschien bewust van onze persoonlijke innerlijke en externe beweegredenen, maar wat vertelt het evolutionaire proces ons over drijfveren voor de keuze voor wel of geen kinderen?

We zullen op deze salon gebruik maken van de inzichten van Spiral Dynamics integral. Als je nog niet bekend bent met dit framework, dan is dit een uitgelezen kans om er kennis mee te maken. Hier lees meer over de integrale visie en hier over de 8 waardensystemen (en hun kleuren). Omdat veel vaste bezoekers het model goed kennen, zullen we het niet opnieuw uitleggen. Is het (redelijk) nieuw voor je, dan is het fijn als je je enigszins in de materie verdiept zodat we de beschikbare tijd echt aan het gezamenlijke onderzoek kunnen besteden – oftewel: wat zien/weten/voelen/sensen we rond het thema ‘al dan niet ouderschap’ wanneer we als mensen met en zonder kinderen de elkaar opvolgende waardensystemen in onszelf activeren. Wat zegt dit over ons en onze tijd?

Foto van Lisette Schuitemaker
Lisette Schuitemaker

Lisette Schuitemaker heeft zich sinds midden jaren ’90 verdiept in het vergroten en transformeren van bewustzijn. Ze is sinds de oprichting in 2005 actief betrokken bij het Center for Human Emergence in Nederland waar ze een aantal leidende rollen heeft vervuld en was tot voorkort ook voorzitter van de Findhorn Foundation in Schotland. Nu is ze fulltime auteur met 4 boeken in 5 talen. Haar vorige boek Het Oudste Dochter Effect was ook het onderwerp van haar TEDx Talk. Daarnaast is Lisette en actieve impact investeerder in pionierende bedrijven die sociaal ondernemen zoals Impact Hub Amsterdam en Ubiquity University.

Aanmelden
Of je wel of geen kinderen hebt, je bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze salon. Je kunt je aanmelden door in Eventbrite op de ‘Evenement bijwonen’ button te klikken. Je ontvangt dan een bevestiging van je aanmelding. We bieden deze salons aan vanuit de “purpose en principles” van het CHE. Om dat in de toekomst te kunnen blijven doen, vragen we ter plekke om een financiële bijdrage vanaf € 7,50.

Aanmelden is belangrijk, omdat we afhankelijk van het aantal deelnemers een passende ruimte zoeken. De salon vindt in principe plaats in de huiskamer van de witte villa op Venwoude die je vanaf de parkeerplaats ziet. Mochten we in een andere ruimte zitten, dan krijg je op de dag van de salon per mail bericht.

Mocht je onverwacht toch niet kunnen komen, stuur dan een sms naar Annelies Weijschedé: 06-15398808

NB! Venwoude biedt deze maandag geen gelegenheid om voorafgaande aan de salon samen te eten. Als je toch iets vooraf wilt eten kun je uitwijken naar een pannenkoekenrestaurant dat op maandag open is, zoals de Vuursche Boer in Lage Vuursche.

Dit restaurant ligt middenin Lage Vuursche waardoor er meer tijd nodig is om naar Venwoude te reizen.

Salons  2019
De salons in het najaar 2019 zullen in het teken staan van 8 ‘Kleuren-Salons’.
Informatie over salons in mei en juni volgt. Houd de CHE website in de gaten voor activiteiten, zoals constellaties en werkplaatsen.

Ook mogelijk, word donateur!
Door vrijwilligers voor vrijwilligers georganiseerd. En het CHE heeft kosten. Van de Kamer van Koophandel en de website tot en met het vergoeden van tijd voor het leggen van verbindingen tussen partijen die samenwerkingen aangaan waar ze niet van hadden kunnen dromen. Om dat allemaal mogelijk te blijven maken nodigen we je uit om donateur te worden van het CHE. Met een automatische overschrijving van een vast bedrag per maand maak je ons werk mede mogelijk. Je kunt ook een eenmalige gift overmaken. Het Center for Human Emergence NL is erkend als goed doel, waardoor je giften aftrekbaar zijn voor de belastingen.

Je bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze salon.

Hartelijke groeten, namens het CHE,

Lisette Schuitemaker en Annelies Weijschedé