Eindejaars update Holacracy: Synnervate’s Top 10

Eindejaars update Holacracy: Synnervate’s Top 10

Holacracy is het nieuwe besturingsmodel voor organisaties waar het CHE en Synnervate al sinds jaren mee werken. Het is, zoals wij het zien, het beste alternatief voor de traditionele management-hiërarchie (denk: harkjes!) en past het beste bij onze ambitie om ook als organisatie 2nd tier te belichamen.

In 2015 is er internationaal veel gebeurd rond Holacracy. Onze top 10 selectie van interessante gebeurtenissen:
1. De founding father van Holacracy, Brian Robertson, heeft een zeer lezenswaardig èn praktisch boek geschreven, nauwelijks verrassend getiteld ‘Holacracy’ . Een aanrader – ook als u niet direct van plan bent om morgen Holacracy te implementeren. En de Nederlands vertaling is uitstekend.
2. Het boek ‘Reinventing Organizations’ van Frederic Laloux heeft afgelopen jaar wereldwijd furore gemaakt en blijkt veel mensen en organisaties op het spoor van Holacracy te hebben gezet. Laloux laat inspirerend en helder zien dat het in ‘verlichte’ organisaties gaat om purpose, heelheid en zelf management. Holacracy wordt als voorbeeld genoemd hoe je dat concreet kunt vormgeven.
3. HolacracyOne publiceerde een bruikbare zelf-organisatie ‘maturity map’. Daarmee kan iedereen voor zijn organisatie bepalen: waar staan we – en wat zijn de volgende natuurlijke stappen? Zie
4. Washington State is één van de eerste grote overheidsorganisaties die met Holacracy werkt. Over hun ervaringen valt te lezen in dit BLOG.
5. Dichter bij huis: ook in de gemeente Venlo wordt met Holacracy gewerkt. Zie
6. De Nederlandse organisatie Springest is voor voor de tweede keer verkozen tot NRC Beste Werkgever van het Jaar in de categorie Nieuwe Helden, zie. Holacracy speelt daar volgens Springest zelf een grote rol in. In Nederland is Springest één van de inspirerendste holacracy-pioniers en biedt iedereen die interesse heeft om een holacracy-werkoverleg van Springest bij te wonen. Zie
7. Het wereldwijd bekendste bedrijf dat met Holacracy werkt, Zappos.com, reageert met onderstaande BLOG op een humoristische manier op alle bezorgde reacties op de radicale keuze voor Holacracy. Zie.
8. Holacracy is ‘hot’ en daarmee onderwerp van veel oppervlakkige reacties in allerlei media. Één van de betere artikelen over Holacracy van dit jaar verscheen in Emerce. Zie .
9. Lisette Schuitemaker schreef een prachtige BLOG over hoe zij de kwaliteit van de yin-yang-balans in Holacracy ontdekte. Terwijl het haar in eerste instantie, met z’n strenge rolverdeling en vergaderregels, nogal yang oftewel gericht op actie in de buitenwereld, leek.
10. Op 5 oktober 2015 vond een druk bezochte CHE-salon plaats onder leiding van Certified Holacracy Coach Jasper Rienstra. De onderzoeksvraag was: hoe draagt Holacracy bij aan het beste van alle Spiral Dynamics 1st tier waardesystemen naar boven te brengen?

De resultaten:

Jasper Rienstra, directeur van CHE Synnervate