Achtergrondinformatie

Achtergrondinformatie over het Nederlands Slavernijverleden en over (Anti-)Racisme

Op de onderstaande websites vind je veel informatie over het slavernijverleden van Nederland, de strijd om erkenning van het slavernijverleden,  over racisme en de strijd tegen racisme, en over manieren waarop wij onszelf en de maatschappij kunnen dekoloniseren.

https://ikzeteenstap.nl/
Website met info over de dialogen die in 2021 zijn gestart over het slavernijverleden van Nederland. Geïnitieerd door het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden (2020)

https://www.ninsee.nl/
Website van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis

https://www.oneworld.nl/collecties/slavernijverleden/
OneWorld is een zelfstandige social enterprise die als missie heeft: journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

https://www.withuiswerk.nl/
‘Een onvolledig naslagwerk voor mensen die zich in hun strijd tegen racisme willen verdiepen’.
Veel informatie:(recente) artikelen geordend naar thema, links naar tv-programma’s over racisme, wit privilege, slavernijverleden en ook tips over wat je zelf kunt doen.

https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/zoekhulpen/slavernijverleden
In het Nationaal Archief vind je antwoorden op vragen die betrekking hebben op jouw leven, de geschiedenis van Nederland ook in relatie tot andere landen, en de samenleving. Het Nationaal Archief geeft je toegang  tot het nationaal geheugen.

Andere items

Keti Koti Tafel

Surinaams spreekwoord: Als je de stenen op de weg laat liggen, dan struikelen je kinderen erover.  Mercedes Zandwijken: Vijftien jaar geleden deed ik voor het

Lees verder »