Memenomics – economische ontwikkeling door de Spiral lens

Waar komen we vandaan met onze economische ontwikkeling en vooral: waar gaan we heen? Onze Libanees-Amerikaanse CHE-collega Said Dawlabani geeft verrassende inzichten in zijn boek ‘MEMEnomics, the Next Generation Economic System’.

Said is de eerste econoom die in zijn analyse en aanbevelingen de principes van economie en evolutionaire menselijke ontwikkeling mengt. Hij beschrijft de ontwikkeling van economische systemen door de lens van de Spiral Dynamics ‘vMemes’ (wereldbeelden) en plaats dat bovendien in een holistische ‘whole systems’ benadering. Het wordt makkelijker om te begrijpen hoe deze systemen konden ontstaan, zichzelf versterkten en – zelfs toen ze onbetrouwbaar werden – het leidende paradigma bleven, omdat er teveel belangen mee gemoeid zijn. Precies zoals ook Herman Wijffels en Bernard Lietaer aangaven in een recente aflevering van het programma VPRO Tegenlicht De biecht van de bankier.

Said doet suggesties hoe een toekomstig economisch systeem er vanuit 2nd tier perspectief uit zou moeten zien om de passende oplossingen te bieden voor een gezonde en duurzame toekomst. Als een ‘gentle professor’ legt hij ‘Spiral Dynamics Integral uit voor lezers die dit niet kennen en licht hij de belangrijke economische principes toe voor hen die hier niet goed mee bekend zijn. Het boek is daarmee geschikt voor een brede doelgroep, waaronder (graag) leiders en beleidsmakers.

Don Beck in zijn voorwoord: “Het werk dat Said hier verricht is niks minder dan een geniale toepassing van de technologie van Graves (SDi) op de evolutie van de economie. Hij is één van de denkers die invloed zal hebben op de bewuste evolutie van een nieuw wereldbeeld.”
Een ‘must-read’ voor iedereen die integrale maatschappelijke vernieuwing voor ogen heeft!