Hoe organiseer je inspiratie? Holacracy!

“This is very interesting stuff. A lot of people would say though, that it is a recipe for anarchy – is it?” Zo luidt de eerste vraag van een CNN-reporter over Holacracy. Tja, anarchie … of bevrijding van het potentieel van medewerkers en de productiviteit van teams? Als een van de organisaties die al het langst met dit besturingssysteem werkt, is onze conclusie: bevrijding.

Holacracy als gele werkwijze

CHE Synnervate houdt zich al een tijd intensief bezig met Holacracy, zowel in de eigen organisatie als bij klanten. In termen van Spiral Dynamics is dit de mooiste ‘gele’ manier die wij kennen om concreet inspiratie op één te zetten in organisaties.

Wat is Holacracy?

Holacracy is een radicaal ander soort besturingssysteem voor teams en organisaties. Het is de beste ‘sociale technologie’ die wij tot nu toe hebben gevonden met eigen, andere, uitgangspunten dan waar de meesten van ons aan gewend zijn. Belangrijke verschillen:

Op welke vraag is Holacracy een antwoord?

Contact maken met je eigen energie en inspiratie is anno 2014 ook in organisaties steeds meer een factor die serieus genomen wordt. Tegelijkertijd lukt het organisaties zelden om besluitvorming, overleggen en besturing op een geïnspireerde manier vorm te geven. Met name overleggen kosten veel energie: bijna iedereen doet het veel – en vindt het vreselijk. Veel voorkomende frustraties zijn o.a.. onhelderheid, ego-trips, traagheid, slecht gebruik van aanwezige wijsheid, kwalitatief matige beslissingen en wantrouwen. Hoe kan dat anders, hoe kun je organiseren mèt inspiratie?

Wie werken er al met Holacracy?

In Nederland behoren het CHE en CHE Synnervate tot de organisaties die al het langst met Holacracy werken. Er is een aantal snelgroeiende ondernemingen en een groot waterschap dat ermee werkt, en diverse organisaties (bedrijven, maar ook scholen) overwegen het. In de Verenigde Staten heeft Zappos (online schoenen verkoper) als eerste bekende, grote, organisatie voor Holacracy gekozen – en dat haalde in de VS onder andere CNN en Fox News: zie hier.

Wat is het resultaat van Holacracy?

Onze ervaring is dat Holacracy een enorme impuls geeft aan (paars) vertrouwen, (rode) daadkracht, (blauwe) helderheid, (oranje) ondernemerschap en (groene) communicatie van een organisatie. Zodat inspiratie bevrijd wordt – en in een proces van afstemming waar dat nodig is, tot vorm kan komen.

Meer weten over Holacracy? Klik hier.

Ook van harte aanbevolen: het boek Getting Teams Done – een praktische methode voor teamproductiviteit (over Holacracy)