CHE-salon: ‘Zie ginds komt de stoomboot….’

Salon 4 december
Zie ginds komt de stoomboot….
door: Roma Long en Leida Schuringa

In deze salon verkennen we onze relatie met de zwarte pietendiscussie en onderzoeken we wat het oplevert als we hier vanuit een integraal perspectief naar gaan kijken.
Waarom deze salon? Het CHE wil een bijdrage leveren aan de transitie van postmodern (Groen, first tier) naar integraal (Geel, second tier). Wat betekent dat voor actuele maatschappelijke vraagstukken en botsende perspectieven zoals de polarisatie in de zwarte pietendiscussie? Is het mogelijk om over Zwarte Piet te praten en daarmee mensen dichter bij elkaar te brengen? Laat je verrassen in jouw Paarse wortels en scherp je Second Tier denken in deze salon!!

Deze salon is onderdeel van een serie. In het seizoen 17-18 willen wij – ook afhankelijk van de belangstelling – een aantal salons organiseren die gaan over omgaan met diversiteit vanuit het Integrale perspectief. Hoe gaan wij om met de zwart-wit discussie, met de (schijnbare) tegenstellingen tussen verschillende religies, maar ook met onze collectieve schaduwzijden (slavernijverleden, kolonialisatie, Indonesië, de watersnood, en dergelijke). Wij zien het werken met dit soort (historische) crises – net als persoonlijke problemen en trauma’s – als noodzakelijk om een volgende evolutionaire stap te kunnen zetten en de transitie naar een volgend waardesysteem te maken. Vanuit de comfort zone gaat dat niet gebeuren. Tijd om uit de bubbel te stappen!!! Begin juli 2018 zijn wij daarom ook van plan in samenwerking met anderen een Keti Koti tafel te organiseren (zie http://www.ketikotitafel.nl/) .
Wij gronden ons programma in de vierdeling die Wilber gemaakt heeft: Growing up, Waking up, Cleaning up and Showing up.

Roma Long heeft onderwijskunde gestudeerd en heeft de laatste acht jaar met kwetsbare en “risicojongens” in Rotterdam gewerkt met een integraal coachingsprogramma waarbij de gezinnen ook ondersteund werden. De afgelopen vier jaar heeft hij bij Thomas Hübl in Duitsland gestudeerd waar veel schaduwwerk gedaan is rond het collectieve trauma van de Holocaust. Tijdens dit werk is hij het belang in gaan zien van dieper onderzoek naar zijn eigen Afro-Amerikaanse en Nederlandse wortels.

Leida Schuringa is als socioloog en community worker al haar hele leven betrokken bij de multiculturele samenleving en schreef er ook een boek over: Omgaan met diversiteit. Een uitdaging. 2005, 3e druk. De pijn en het verdriet van groepen zoals vluchtelingen, migranten, Roma’s en de verharding in de samenleving raken haar diep. Maar wat is een adequate reactie op de polarisatie? Volgens Leida is een dieper en breder inzicht nodig. Alleen als we vanuit een overstijgend, integraal perspectief gaan kijken, wordt een stap voorbij de schijnbare tegenstellingen mogelijk.

Aanmelden
Je bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze salon. Je kunt je aanmelden door op de volgende link (uitnodiging op Eventbrite) op de groene ‘Evenement bijwonen’ button te klikken, je ontvangt dan een bevestiging van je aanmelding.
Aanmelden is belangrijk, ook als je niet mee-eet. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen zoeken we een passende ruimte. Op de dag van de salon krijg je per mail te weten in welke ruimte de salon plaatsvindt.
Mocht je onverwacht toch niet kunnen komen, stuur dan een sms naar Peter Luijten: 06-23184287.

Samen eten

Venwoude biedt de bezoekers van de salon de gelegenheid om mee te eten. De vegetarische maaltijden worden bereid met volwaardige producten en verse groenten uit de streek en van het seizoen. Venwoude berekent € 13,50 p.p. (contant en graag gepast daar aan de CHE Salonhost te voldoen) en het wordt op prijs gesteld wanneer we even helpen opruimen.
Voor een goede planning van de keuken en de inkopen geven we het aantal eters op vrijdagochtend door. Je kunt je voor het eten aanmelden door – uiterlijk vrijdag 1 december aanstaande vóór 17.00 uur – een mail te sturen naar Peter Luijten

Salons januari 2018

• Maandag 8 Januari 2018 – Nieuwjaarssalon
• Maandag 20 januari 2018 – Marjon van Opijnen

Bijdrage

We bieden deze salons aan vanuit de “purpose en principles” van het CHE . Om dat in de toekomst blijvend mogelijk te maken, vragen we van jullie een financiële bijdrage vanaf € 7,50 per salon. Ook mogelijk, word donateur! Door vrijwilligers voor vrijwilligers georganiseerd. En het CHE heeft kosten. Van de Kamer van Koophandel en de website tot en met het vergoeden van tijd voor het leggen van verbindingen tussen partijen die samenwerkingen aangaan waar ze niet van hadden kunnen dromen. Om dat allemaal mogelijk te blijven maken nodigen we je uit om donateur te worden van het CHE. Met een automatische overschrijving van een vast bedrag per maand maak je ons werk mede mogelijk. Je kunt ook een eenmalige gift overmaken. Het Center for Human Emergence NL is erkend als goed doel, waardoor je giften aftrekbaar zijn voor de belastingen.

We hopen dat je komt!

Hartelijke groeten,
Roma Long, Leida Schuringa en Peter Luijten